Lawi Drowa Ahead CCI Inventive Repair Bouwadvies Henk Feenstra bikesNparts

Sportmassage

Sporters, op welk niveau dan ook, vragen behoorlijk veel van hun lichaam. Vroeg of laat levert dat klachten op en wordt de kennis van een (sport)fysiotherapeut of medisch specialist ingeroepen om door te kunnen gaan met wat je zo graag doet; sporten.
Je kunt er ook voor kiezen om preventief te werk te gaan om zoveel mogelijk  te voorkomen dat je door spierblessures uitgeschakeld wordt en weken van stilstand staan te wachten. Daarvoor is de sportmasseur uitgevonden.

Naast een goede trainingsopbouw, warming-up e.d. is sportmassage een niet meer uit de sport weg te denken discipline. Zelf heb ik negen jaar bij een voetbalvereniging gewerkt en aan werk geen gebrek gehad.

Wat is sportmassage.
Onder sportmassage wordt verstaan een complex van handgrepen die met de blote hand op de onbedekte huid van de passieve, gezond mens wordt toegepast.
Het doel van een sportmassage is de lichamelijke conditie van de sporter te bestendigen en te verbeteren.

Zonder al te diep in de materie te duiken is het misschien aardig om te weten waarom volgens Canadese wetenschappers spieren opknappen van een massage.
Zij hebben na intensief onderzoek bij elf jonge mannen, waarbij spierweefsel, voor de inspanning, tien minuten na de massage en drie uur later werd afgenomen, vastgesteld dat door een stevige inspanning genen worden geactiveerd die ontstekingen in het spierweefsel bevorderen.

Massage bleek er toe te leiden dat de spiercellen sneller herstellen. Door de druk op de spieren, lees massage, werden er minder ontstekenings bevorderende signaalstoffen aan de cellen afgegeven.
De gemasseerde spiercellen maken tevens sneller mitochondrien aan. Dit zijn energiefabriekjes die van belang zijn voor de reparatie van het beschadigde spierweefsel.
Heel bijzonder is dat de onderzoekers hebben vastgesteld er geen aanwijzigingen zijn dat door massage melkzuur of andere afvalproducten uit de spieren worden afgevoerd.

Wim van Brink
Sportmasseur

« Terug

© 2012 René Hooghiemster | Website gesponsord door: InternetExpertise